VGRADNJA OKEN PO RAL SMERNICAH

VARČNO IN MODERNO

Ob konkretnejši posvetitvi vgradnji oken in vrat, lahko ugotovimo, da je ponudba na slovenskem trgu zares izjemna. Kupiti je mogoče vse od plastičnih, lesenih in alu oken do kombinacije les-alu ali les-PVC in še kakšna noviteta. Vsi proizvajalci teh oken zagotavljajo izjemne parametre toplotnih in zvočnih izolacij.

Nedavno tega smo zasledili, da na trgu že obstajajo okna za vgradnjo v pasivne hišo. Zanimivo bi bilo vedeti kako so bila izvedena dela pri vgradnji oken, vrat in ostalih spojev, kjer lahko pričakujemo nastanek toplotnih mostov.

TOPLOTNI MOST:

Kaj se pravzaprav dogaja na teh mestih v stavbi? Toplotni mostovi so mesta na gradbenih konstrukcijah, preko katerih je v hladnejših obdobjih, zaradi manjšega toplotnega upora, močno povečan toplotni tok. Takšna mesta na konstrukcijah so predvsem betonske protipotresne vezi, spoji med notranjimi in zunanjimi stenami, betonske plošče in balkoni, preboji zračnikov, spoji med zidaki, spoji med betonskimi elementi, okenske špalete, špranje v toplotni izolaciji, ipd.

Dodatna težava na takšnih delih je vlaga. V zraku notranjih prostorov je vlage običajno vedno veliko. Problem pa nastane, ko se nasičen zrak z vlago v prostoru ohladi za nekaj stopinj. Na omenjenih delih se ta temperatura še dodatno občutno zniža, zato se vlaga v obliki vodne pare prične izločati iz zraka. Vlaga na ta način kondenzira na vseh neizoliranih delih in se kaže v obliki temnih madežev, kasneje plesni in propadu obdelanih površin.

SPOJI MED OKNOM IN KONSTRUKCIJO:

Ti so po pravilu izjemno problematični, saj se način vgradnje oken v zadnjih 25 letih ni bistveno spremenil. Po drugi strani pa so se v želji po čim večjih prihrankih toplote in zvočne izolacije zelo spremenila okna sama. Danes na trgu praktično ni mogoče kupiti oken, ki ne bi sledila modernim tehnološkim trendom, estetiki in izoliranosti. Seveda pa presenetljivo šepa prva stran in sicer vgradnja le-teh. Kot rečeno se v vseh teh letih način praktično ni spremenil, saj se okna še vedno vgrajujejo le s pomočjo poliuretanskih montažnih pen. Povedati je potrebno, da s tem načinom sicer ni nič narobe, manjka mu le nekaj dodatnih faz obdelave, ni pa tudi skladen z modernimi smernicami RAL za vgradnjo oken in vrat, ki predvidevajo način vgrajevanja v treh slojih.

Pri vgradnji oken je namreč zelo pomembno, da se vlagi iz notranjih prostorov, ki bi kondenzirala, prepreči vstop v spoj med oknom in konstrukcijo. Na zunanji strani pa je potrebno v spoj preprečiti vdor hladnega zraka in vode, omogočimo pa prehod parne difuzije iz sredinskega dela, ki služi le kot toplotna in zvočna izolacija, v našem primeru montažna poliuretanska pena. V kolikor je okno vgrajeno le z montažno peno, je pot hladnemu zraku in vlagi omogočena prav do notranjega robu okenskega okvirja. PU pene so namreč, tudi zaradi svoje strukture še posebej pa, če se le-te porezujejo ob vgradnji, zelo dovzetne za vlago. Tako se na tem delu, nevede omogoči velik toplotni most in s tem povezane velike toplotne izgube, ki zaradi dolžine spojev na celotnem objektu lahko predstavljajo tudi do 30 % vseh toplotnih izgub. Problem pa ni le toplotni most, pač pa tudi plesnenje v tem delu, propad konstrukcije in okna, ter izjemno slaba bivalna klima.

V današnjem času je torej zelo pomembno načrtovanje vgradnje, enega od sistemov po smernicah RAL, saj kakovostna okna sama po sebi še ne zagotavljajo dobrega tesnjena tudi na tem pomembnem spoju. Pri vgradnji oken z modernimi sistemi je zelo pomembna uporaba pravega materiala na določeni strani okna. V kolikor je izvedba napačna, sistem troslojnega tesnjenja ne deluje.

PREBERITE VEČ O RAL SMERNICAH